eur:
393.5
usd:
363.05
bux:
66080.19
2024. február 29. csütörtök Elemér
Senior citizens in a retirement home exercise room.
Nyitókép: RichLegg/Getty Images

A számok nem hazudnak – eddig él, aki eléri a nyugdíjkorhatárt

Érdekes adatokat kapunk, ha azt vizsgáljuk, mekkora a várható élettartam a nyugdíjkorhatár elérésekor.

Közismert, hogy a nők lényegesen tovább élnek, mint a férfiak, és az is, hogy Japánban és a dél-európai mediterrán országokban különösen hosszú a várható élettartam. A novekedes.hu azt is megvizsgálta, hogy ténylegesen mekkora élethosszra számíthatunk, ha elérjük a nyugdíjkorhatárt.

Itthon a férfiak várható élettartama 73 év, a nőké 80, ugyanakkor a 65 évesen várható további élettartam férfiak esetében 14, nők esetében 18 év. Ez alapján, azok a férfiak, akik a 65 évet megérik, átlagosan 79 éves korukig élnek, a hölgyek esetében 83 év. A két nem között a születéskor meglévő 7 éves várható élettartam eltérés 65 éves korra 4 évre csökken. Ebből az következik, hogy a férfiak közül sokkal többen halnak meg 65 éves koruk előtt, mint a nők közül.

Míg Hollandiában, Svájcban, Svédországban, Izlandon, Dániában, Írországban, Nagy-Britanniában és Máltán 4 év vagy ennél kevesebb a születéskor várható életkor eltérése a két nem között, addig nálunk 7 év, a volt Szovjetunió európai utódállamaiban már 10 év.

A 65 éves korban várható további élettartamnál természetesen már kisebb ez az eltérés, de ott is vannak érdekességek. Izlandon igen kicsi, 2 év alatti az eltérés, egyúttal

az izlandi férfiak élnek a legtovább, ha megérték a 65-öt: átlagosan 85,5 éves korukig.

A nőknél a nyertes Japán: aki eléri a 65 évet, még 25 évre számíthat, vagyis 90 éves kort ér meg várhatóan, a japán férfiaknál 85 év az adat.

A 65 évet megért nők életkilátásai összességében is igen jók: összesen a világ 29 országában számíthatnak 85 év fölötti átlagos életkorra, a férfiak ugyanakkor csak Izlandon, Ausztráliában és Svájcban.

Címlapról ajánljuk

The New York Times: a CIA 12 titkos kémbázist épített ki Ukrajnában

Titkos kémbázisokat hoztak létre Ukrajnában az orosz határ közelében az amerikai CIA segítségével – ez derült ki egy amerikai lapban megjelent tényfeltáró projektből. Az anyag szerint ezeket a létesítményeket jóval a háború kezdete előtt kezdték el építeni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Elromlott a hangulat, mínuszban zárt Amerika

Elromlott a hangulat, mínuszban zárt Amerika

Az elmúlt napokban vegyes mozgások jellemezték a tőzsdéket, az indexek szintjén csak kisebb elmozdulásokat lehetett látni. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a holnap érkező amerikai PCE inflációs adat előtt, ami a Fed kedvelt inflációs mutatója és várhatóan irányt adhat majd a piacnak. Ma úgy tűnik, hogy inkább a kockázatkerülés a jellemző a nemzetközi piacokon, a Ázsiában is estek a tőzsdék, és délutánra Európában is elromlott a hangulat azzal párhuzamosan, hogy az amerikai tőzsdék is lejjebb kerültek. A magyar piac ma szembe ment a rossz nemzetközi hangulattal, köszönhetően a blue chipek erősödésének.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×