eur:
385.39
usd:
354.97
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Gordana Sziljanovszka-Davkova, az ellenzéki jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nevű pártszövetség államfőjelöltje beszél a párt eredményváró rendezvényén az elnökválasztás első fordulójának napján, 2024. április 24-én Szkopjéban. Az előzetes eredmények alapján Sziljanovszka-Davkova és Sztevo Pendarovszki hivatalban levő államfő, a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM)  politikusa kerül be a május 8-i második fordulóba.
Nyitókép: MTI/Georgi Licovszki

A jobboldali elnökjelölt szerezte meg a legtöbb szavazatot Észak-Macedóniában

Gordana Sziljanovszka-Davkovának a második fordulóban is nyernie kell.

Az északmacedón választási bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint majdnem százszázalékos feldolgozottság mellett az látható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) támogatását élvező Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 40,08 százalékát szerezte meg, míg a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltjére, Sztevo Pendarovszkira a választópolgárok 19,93 százaléka szavazott. A harmadik a legnagyobb albán nemzeti kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) jelöltje, Bujar Osmani külügyminiszter lett a voksok 13,36 százalékának a megszerzésével.

Mivel egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, ezért második fordulóra lesz szükség, amelyet május 8-án, a parlamenti választásokkal egy időben tartanak meg.

A Vesti.mk szkopjei hírportál korábban úgy fogalmazott, az elnökválasztás előrevetítheti, hogy milyen eredményre lehet számítani a parlamenti választáson, vagyis hogy a 2017 óta kormányzó SDSM-nek van-e még kellő támogatottsága, vagy a szavazópolgárok inkább azt szeretnék, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó VMRO-DPMNE térjen vissza a hatalomba.

2017 óta az ország a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta.

Gordana Sziljanovszka-Davkova az első, nem hivatalos eredmények közzététele után kijelentette: új időszak kezdődhet Észak-Macedónia életében. Sztevo Pendarovszki szintén szerda éjszaka reagált a rossz választási eredményére, amely állítása szerint nagyon meglepte. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a második fordulóban - amikor már csak ketten indulnak, és nem oszlanak meg a voksok hét jelölt között - őt fogja támogatni az állampolgárok többsége.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×