eur:
385.39
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Osztrák rendőrök ellenőrzik az Ausztriába érkező személy- és teherforgalmat a magyar-osztrák határnál, a Bucsu-Csajta határátkelőnél 2015. szeptember 17-én. Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon.
Nyitókép: MTI/Büki László

Elfogyott a türelem a határ túloldalán: Burgenland hadat üzent a kormánynak

Nem venné ki a méretének megfelelő részét a menekültek befogadásából Burgenland: a határ menti tartomány 340-nél több bevándorlót nem kér, de a kormány legalább 800 befogadását várná el.

Elsőként a kilenc osztrák tartomány közül Burgenland felső hatát szabna a menekültek befogadásának – jelentette ki egy interjúban a Magyarországgal szomszédos tartomány vezetője, a szociáldemokrata Hans-Peter Doskozil. A tartomány évek óta első számú vezetője a Heute hírportálnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Burgenland az eddigi 800 helyett legfeljebb 340-nél menekült befogadására lenne hajlandó, és utalt arra, hogy Burgenland a tartományok közül még ezzel a számmal is a harmadik helyen állna. A tartományi vezető jelezte, hogy ezzel egyben megszüntetnék a szövetségi kormánnyal kötött, a menekültek ellátására vonatkozó megállapodást.

Doskozil bejelentésével egyidőben tette közzé a belügyminisztérium a menedékkérelmekre vonatkozó első negyedévi adatokat. Eszerint januártól március végéig 6922 kérelmet nyújtottak be. Ez 32 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt év hasonló időszakának hasonló adatai. Márciusban 24 százalékkal csökkent a benyújtott kérelmek száma a tavaly márciusi számhoz képest. A kormányzati adatokból kitűnt az is, hogy

a 6922 kérvény közül 3649 kiskorú menekültek befogadásával kapcsolatos kérelem volt.

Ez a benyújtott kérelmek 53 százalékát tette ki. Egyidejűleg jelentkeznek a felerősödött családegyesítési törekvések következményei is. Erre utal, hogy a hét év alatti gyermekek jelentették a menedékkérők legnagyobb csoportját. Továbbá az is, hogy miközben 2023-ban mindössze 24 százalékot tett ki a nők által benyújtott kérelmek száma, az idei esztendő első három hónapjában ez az arány már 46 százalékos volt.

A 6922 kérelem közül 4335-öt szíriai állampolgársággal rendelkező menekültek nyújtottak be, ami így messze a legnagyobb csoportot jelenti.

A belügyminisztérium adatai szerint ugyanakkor nőtt a kitoloncolások száma.

Míg idén az első negyedévben 3149 kitoloncolás történt, tavaly ugyanebben az időszakban 2913.

A 3149-ből 1722 erőszak alkalmazásával történt.

A minisztérium utal arra is, hogy az embercsempészek most már inkább elkerülik Ausztriát, a tavaly októberben kezdődött trend folytatódott: az embercsempészek közreműködésével Ausztrián keresztül menekülők számának másik oka, hogy az embercsempészek által követelt összeg az elmúlt hónapokban csaknem megduplázódott. A minisztérium szerint a Bulgáriából vagy Törökországban kiinduló embercsempészés "személyenkénti" ára 3000-5000 euró.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×