eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Romániában fontos döntést hoztak az e-cigikről

Egyetlen ellenszavazat volt az erről döntő parlamenti szavazáskor.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a jogszabály megtiltja a 18 éven aluliak kiszolgálását elektronikus cigarettákkal, e-cigaretták utántöltőivel és a dohányt felmelegítő termékekkel, valamint ezen termékek automatákból történő értékesítését is.

A törvénymódosítás arra kötelezi az oktatási intézményeket, hogy kényszerítő intézkedéseket alkalmazzanak azokkal a tanulókkal szemben, akik az iskolába dohánytermékeket, elektronikus cigarettákat vagy dohánymelegítő eszközt visznek, akár saját használatra, akár értékesítés céljából. A módosítások egyike tiltja az olyan nikotinos tasakok forgalomba hozatalát is, amelyek nikotintartalma meghaladja a 20 milligrammot tasakonként.

A törvény elfogadásáról szintén beszámoló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi közleményében kiemelte: azért támogatták a tiltás kiterjesztését az elektronikus cigarettákra, mert elsődleges céljuk a gyermekek biztonsága és egészsége, aminek védelmében olyan jogalkotásra van szükség, amely korlátozza a káros termékekhez való hozzáférést kiskorúak számára.

A szövetség tudatta: a törvénymódosítással betiltották az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is. Ezentúl csomagautomatákhoz sem engedélyezik a cigarettarendelés kiszállítását, abban az esetben pedig, ha futár szállít ki dohányterméket, a csomagon fel kell tüntetni, hogy mit tartalmaz, és a küldeményt kizárólag nagykorú veheti át.

Ennek az előírásnak a megsértése 500 lejes (39 ezer forint) pénzbírságot von maga után a futár számára. Abban az esetben, ha egy kereskedelmi egység nem tartja be ezt a szabályozást, annak működése 30 napra felfüggeszthető, valamint 20 ezer lejes (1,5 millió forint) pénzbírsággal büntethető - derül ki az RMDSZ közleményéből.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×