eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
A horvát parlament ülése. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Az ellenzéknek nem sikerült feloszlatnia a parlamentet Horvátországban

A horvát parlament szerdán elutasította az ellenzéki pártoknak a parlament feloszlatására és a választások azonnali kiírásra tett javaslatát.

A horvát közszolgálati televízió közlése szerint a feloszlatás mellett a 151 fős szábor jelen lévő képviselői közül 59-en, ellene 78-an szavaztak.

A javaslatot a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) nyújtotta be még tavaly decemberben, miután Andrej Plenkovic kormányfő menesztette hivatalából Davor Filipovic gazdasági és fenntartható fejlődésért felelős minisztert, valamint a tárcavezető tanácsadóját, Jurica Lovrincevicet, mert kiderült, hogy az utóbbi állami és a kormányzati hirdetéseket ajánlott egy helyi tévének a reklámozásért fizetett összeg feléért cserébe. Később az SDP indítványához a többi ellenzéki párt is csatlakozott.

A javaslatról a múlt héten a parlamentben többórás heves vita zajlott, és

a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői már akkor világossá tették, hogy ellene fognak szavazni.

A választásokat a megfelelő időben és a demokratikus normák szerint rendezik meg, amikor a többség dönt erről, nem pedig kisebbség - hangoztatták.

Pedja Grbin, az SDS elnöke a szavazás után elmondta: a HDZ a saját soraiban lévő "bűnözők" védelme érdekében kész csődbe vinni az országot. "Elég volt a tolvajlásból és a korrupcióból" - fogalmazott, és az egész országra kiterjedő tüntetéseket helyezett kilátásba.

Horvátországban az európai parlamenti mellett idén nemzeti parlamenti választásokat és elnökválasztást is tartanak, melyek időpontjáról még nem született döntés.

(Címképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×