eur:
393.5
usd:
363.05
bux:
66080.19
2024. február 29. csütörtök Elemér
Swap winter tires for summer tires - time for summer tires
Nyitókép: FotografieLink/Getty Images

Szakad a hó egész Európában – így szabad csak autóval elindulni

Európában még az unióban sem egységes a szabályozása annak, hogy télen kell-e az autóra téli gumi, vagy kötelező tartozék-e a hólánc.

Németországot és Ausztriát is régen látott havazás bénította meg, a kozlekedésbiztonsag.kti.hu ezért megnézte, hogy a magyarok potenciális téli úticéljaiban milyen szabályok érvényesek az autósokra a téligumi és a hólánc használatát illetően. A gumihasználati szabályok nem egységesek még az Európai Unió országaiban sem.

Nem mindenhol ellenőrzik a rendőrök a gumikat, de ahol szúrópróbaszerűen igen, ott bírságolnak is, ha nem tartják be a szabályokat. Viszont baleset esetén a biztosítók garantáltan vizsgáltatják a gumikat, és akkor még az sem lesz közömbös, hogy a profilmélység megfelelő volt-e!

 • Albánia: az ország útjain nem kötelező a téli gumi használata, azonban a november elseje és április 30. között a hólánc az autók kötelező tartozéka!
 • Ausztria: minimum 4 milliméteres profilmélységű, M+S jelöléssel ellátott téli abroncsok használata kötelező november elseje és április 15. között az ország egész területén. Emellett legalább két hóláncot is tartani kell az autóban a meghajtott kerekekre. Nemcsak a gumik milyenségét, hanem a hóláncok meglétét is ellenőrizhetik a hatóságok.
 • Bosznia-Hercegovina: november 1. és április 15. között téli vagy négyévszakos gumi vagy hólánc használata kötelező. Ezen felül kötelező hólapátot és hóláncot tartani a kocsiban. Utóbbit akkor is, ha téligumi van az autó kerekein.
 • Bulgária: csak ajánlott a téli abroncs november 1. és március 31. között, viszont minden autóban hóláncot kell tartani.
 • Csehország: kötelező a minimum 4 mm profilmélységű téli gumi használata, a táblákkal jelzett területeken a hólánc is november 1. és április 1. között.
 • Franciaország: nem kötelező a téli abroncs, de egyes régiókban – elsősorban a sípályákhoz vezető hegyvidéki utakon – szükséges lehet. Ezeken a területeken a hólánc használatát is megengedik.
 • Lengyelország: a téli abroncs használata nem kötelező, de ajánlott. A sípályákhoz vezető utakon „erősen ajánlott”, némelyik ugyanis téli gumi (vagy olykor hólánc) nélkül járhatatlan.
 • Horvátország: ónos eső esetén, továbbá ahol tömör hó vagy jég borítja az utakat, kötelező a minimum 4 milliméteres profilmélységű téli gumik használata. Emellett az autóban lennie kell hóláncnak – minimum a meghajtott kerekekre – és hólapátnak is.
 • Macedónia: a téli gumi nem kötelező, de november 15. és március 15. között minden autóban lennie kell hóláncnak.
 • Montenegró: november 15-től március 31-ig a téli gumik használata kötelező.
 • Németország: minden tengelyre téli vagy négyévszakos gumikat kell szerelni, és hólapátnak, hóláncnak is lenni kell az autókban.
 • Olaszország: a téli abroncs használata ajánlott, egyes utakon azonban kötelező október 15. és április 15 között.
 • Oroszország: kötelező a téli abroncsok használata és emellett még hóláncokat is kell tartani az autókban.
 • Románia: nem szükséges téli gumikkal közlekedni, de az autókon lévő gumiknak meg kell felelniük a téli körülményeknek.
 • Svájc: a téli gumi használata nem kötelező, de az autókon lévő gumiknak a téli körülményeknek megfelelőnek kell lenniük. Az országban külön táblák jelzik, hogy mely utakon kötelező a téli gumi, illetve hólánc használata.
 • Szerbia: november elseje és április elseje között kötelező a minimum 4 mm mélységű téli abroncs és az autóban hóláncnak is lennie kell.
 • Szlovákia: nem kötelező a téli abroncsok használata, előírás viszont, hogy télen M+S szimbólummal ellátott gumiabroncsokat kell használni, ahol tömör hó vagy jég borítja az utakat.
 • Szlovénia: november 15-től március 31-ig a téli gumik használata kötelező, emellett hólapátot és hóláncot is kell tartani a kocsiban.
 • Ukrajna: nem kötelező a téli gumik használata.
 • Magyarország: sem kötelező a téli gumi, de a vezetési feltételek romlása esetére hóláncot kell tartani a járműben. Ha az időjárás megkívánja, a hatóságok elrendelhetik, hogy bizonyos utak csak téli abroncsokkal vagy csak hólánccal használhatók.
Címlapról ajánljuk

The New York Times: a CIA 12 titkos kémbázist épített ki Ukrajnában

Titkos kémbázisokat hoztak létre Ukrajnában az orosz határ közelében az amerikai CIA segítségével – ez derült ki egy amerikai lapban megjelent tényfeltáró projektből. Az anyag szerint ezeket a létesítményeket jóval a háború kezdete előtt kezdték el építeni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Elromlott a hangulat, mínuszban zárt Amerika

Elromlott a hangulat, mínuszban zárt Amerika

Az elmúlt napokban vegyes mozgások jellemezték a tőzsdéket, az indexek szintjén csak kisebb elmozdulásokat lehetett látni. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a holnap érkező amerikai PCE inflációs adat előtt, ami a Fed kedvelt inflációs mutatója és várhatóan irányt adhat majd a piacnak. Ma úgy tűnik, hogy inkább a kockázatkerülés a jellemző a nemzetközi piacokon, a Ázsiában is estek a tőzsdék, és délutánra Európában is elromlott a hangulat azzal párhuzamosan, hogy az amerikai tőzsdék is lejjebb kerültek. A magyar piac ma szembe ment a rossz nemzetközi hangulattal, köszönhetően a blue chipek erősödésének.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×