eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Vállalatok és Piacok magazin

Döntések, folyamatok, elemzések, pályázatok, támogatások, jogszabályváltozások - 20 perc minden héten arról, ami meghatározza a nagyvállalatok valamint a kis-, közepes és mikrovállalkozások mindennapjait.

Adás: csütörtök, 19.00

A magyarok legfőképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalan, kiszámíthatatlan jövő, a honfitársak mentalitásával való elégedetlenség, illetve anyagi problémák miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba. De hogyan lehet hazahívni a külföldön dolgozó magyarokat? Erre vonatkozóan készített javaslatcsomagot az Egyensúly Intézet és a VOSZ. Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány. Új szintre értek a budapesti albérletárak, márciusban 270 ezer forint volt egy átlagos fővárosi lakás bérleti díja. Április 15-től lehet jelentkezni az Ifjúsági Garancia Plusz programra. A képzés, átképzés mellett a lakhatásra is adható támogatás.

Meghallgatom

Már csak technikai kérdés a Budapest Airport megvásárlása - erről beszélt a hét elején a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter is. Februárban sem talált magára a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Jelentősen, 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene februárban az előző hónaphoz képest. Márciusra már 2321 milliárd forint összesített deficit alakult ki a központi költségvetésben. Jelenleg öt olyan hatóanyag klinikai vizsgálata is zajlik a Richternél, amelyből a jövőben gyógyszeralapanyag lehet.

Meghallgatom
Meghallgatom
Meghallgatom

Frissítette 2016-ban bejelentett hosszú távú stratégiáját a MOL-csoport. Még bő egy hét, és megszűnik a kis és közepes vállalkozásokat érintő kamatstop. Kifejezetten jól teljesített az építőipar januárban. Az MBH Bank elemzői szerint a nehéz évkezdet után idén valamivel több mint 7 százalékkal bővülhet itthon az ipari termelés. Továbbra is sokan költöznek ki a fővárosi agglomerációba, de vannak olyan kerületek, amelyekben továbbra sem csökken, hanem nő a népességszám. Kisorsolta a Szerencsejáték Zrt. az első nyertest a lakáslottón.

Meghallgatom

Egyre jobban látszanak a kilencvenes évek elején megkezdett átalakulási folyamat eredményei az OTP-nél - erről is beszélt a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a tavalyi negyedik negyedév eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. A GDP számítás módja egyre kevésbé felel meg a modern gazdaságok igényeinek - emelte ki a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható GDP - Globális vitairat címmel közzétett kiadványában. Februárban 3,7 százalék volt az Infláció, a fogyasztói árindexet ezúttal leginkább a szolgáltatások árának átlagos 10 százalékos emelkedése húzta. Nem csökken a nemek közötti bérszakadék, Magyarországon például a férfiak 16 százalékkal keresnek többet ugyanabban a pozícióban, mint a nők - több más mellett ezt is megállapította a PwC 33 országra kiterjedő globális felmérésében.

Meghallgatom

Részben egyszeri hatásoknak is köszönhetően rekord eredménnyel zárta a 2023-as évet a magyarországi Erste Bank. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több mint 1450 milliárd forint nem konszolidált adózott eredményt ért el a hazai bankszektor 2023-ban, ami éppen háromszorosa az egy évvel korábbinak. A termelés csökkenésére számít az ÉVOSZ 2024-ben az építőiparban. 2023 utolsó negyedévben stagnált a magyar gazdaság. A Portfolio vezető makrogazdasági elemzője szerint, ha 2024 első hónapjaiban nem indul be a növekedés, idén a kormány várakozásaival szemben két százalék lehet csak a GDP-bővülés. A januári ipari termelés valamivel több mint 4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, emellett havi alapon is több mint 1 százalékos volt a visszaesés. A kiskereskedelmi forgalom sem talált magára az év első hónapjában.

Meghallgatom

A 2023-as kiemelkedő év után idén is elérhető lesz a kétszámjegyű növekedés a gyógyszergyártásban az árfolyamhatások kiszűrésével - mondta a Richter vezérigazgatója a vállalat eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. 100 bázisponttal 9 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden. 180 fokos fordulatot tart szükségesnek a gazdaságpolitikában a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 2022-re már elérték az európai átlag 90 százalékát a magyarországi élelmiszerárak a GKI összehasonlító elemzése szerint. Az OTP elemzői szerint 2025-ig kell várni az általános fellendülésre itthon az ingatlanpiacon.

Meghallgatom

Közzé tette tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését a Mol. A vállalatvezetés 2023-as előrejelzéseit is felülteljesítette a társaság. Február 12-e és 18-a között több mint egyéves mélypontra süllyedt a prémium állampapírok eladott mennyisége. 2023-ban 18 ezer 647 új lakás épült, csaknem 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ingatlanvásárlás járulékos terhei közül a legnagyobb tétel az illeték, ez alapesetben az ingatlan vételárának 4 százaléka. Azok viszont, akik igénybe veszik az átalakított Falusi csokot mentesülnek a fizetési kötelezettségtől. 2023-ban bővült a hazai lízingpiac. A várakozásokról is kérdezzük a Magyar Lízingszövetség főtitkárát.

Meghallgatom

Egy év alatt csaknem 20 százalék ponttal, 49-ről 67 százalékra nőtt a tőkealapok kihasználtsága Magyarországon. 2023 negyedik negyedévében megállt a magyar gazdaság növekedése. 2023 utolsó negyedévben 2,3 százalékkal zsugorodott a hazai építőipar teljesítménye. Magyarországon a saját tulajdonú ingatlan a legfontosabb vagyontárgy, az ingatlanok értéke azonban nemzetközi összevetésben alacsony - derült ki egy, az MNB által publikált elemzésből.

Meghallgatom

2023-ban az EXIM Bank több mint 1240 milliárd forintnyi hitelt folyósított, nagy része a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében. A Magyar Fejlesztési Bank mérlegfőösszege 20 százalékkal 3500 milliárd forint fölé emelkedett 2023-ban, a pénzintézet hitelállománya pedig megközelítette az 1500 milliárd forintot. Duplájára emelkedett a Széchenyi Mikrohitel MAX+ összege. Idén várhatóan enyhülni fog a csökkenő infláció miatt a munkáltatókra nehezedő béremelési nyomás - így látja a Munkáltatók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. 2023 decemberében éves szinten 8,7 százalékkal csökkent itthon az ipari termelés volumene. A kiskereskedelmi forgalom azonban havi alapon már növekedett 2023 decemberében.

Meghallgatom

75 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üdvözli azt, hogy a vállalati hitelezésben hat hónapig nulla százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár. Az MKIK elnöke szerint azonban ez csak átmeneti megoldás. Újabb díjcsökkentés lép életbe február elsejétől a Széchenyi Kártya Programban. Január 29-én lépett hatályba az az intézkedéscsomag, amely a hazai fuvarozók érdekeit védi, több más mellett piacvédelmi intézkedésekkel és adminisztrációs könnyítésekkel. A 2023-as visszaesés után idén felpattanás jöhet a belföldi turizmusban.

Meghallgatom

Az OTP elemzői szerint 2024-ben újraindul a növekedés Magyarországon. A GKI konjunktúraindexe szerint januárban látványosan javultak Magyarországon a lakossági várakozások. Megváltoztatná a változó kamatozású hitelek referenciakamatát a kormány. Január 22-től eltörölte, illetve mérsékelte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kezességvállalási díjait egyes, a Széchenyi Kártya Programban elérhető kkv-hitelekre. 2023 novemberében 14 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek, a nettó mediánbér 338 ezer 500 forint volt.

Meghallgatom

Az előző évhez képest több mint kétszeresére nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy javulni fog a globális gazdasági növekedés a következő 12 hónapban. A nyugat-európai cégvezetők azonban még mindig inkább pesszimisták - derült ki a PwC vezérigazgatói felméréséből. Az Egyesült Államokban bíztatóak, az euróövezetben kevésbé kedvezőek a 2024-es gazdasági növekedésre vonatkozó kilátások. Magyarországra enyhén 3 százalék feletti növekedést vár az Equilor.

Meghallgatom

2023-ban megállt a lakásárak növekedése Magyarországon. Két éves csúcsára emelkedett januárban a GKI fogyasztói bizalmi indexe. A Nemzetgazdasági Minisztérium prognózisa szerint 2024-ben 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. A fuvardíjak emelkedése és az inflációs hatások miatt még az év első félévében 5-10 százalék körüli áremelkedés jöhet az építőipari alapanyagok piacán.

Meghallgatom

Az idei hiánycél tarthatóságáról és a gazdaság várható bővüléséről is beszélt a pénzügyminiszter idei első sajtótájékoztatóján.

A már rendelkezésre álló adatok szerint nem biztos, hogy teljesíthető a 2023-as megemelt hiánycél – hívta fel a figyelmet a Portfolio elemzője.

Helyre kell állítani a lakossági fogyasztást, a belgazdasági termelést és a beruházásokat. Ezt írta a nemzetgazdasági miniszter az Indexen megjelent véleménycikkében.

Új 3 éves, fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát, Fix Magyar Állampapír néven, valamint új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt hirdet meg az Államadósság Kezelő.

Meghallgatom

A Mol és partnerei megkezdték a gáztermelést Kazahsztánban.

A holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a jövedéki adó emelése miatt 2024 januárjától ismét meg kell szokni a 600 forint körüli üzemanyagárakat.

Új határidőt adott a Magyar Nemzeti Bank az azonnali fizetési rendszer új szolgáltatásainak bevezetésére.

2024. január elsejétől lépnek hatályba azok a jogszabályi rendelkezések, amelyek szabályozzák majd a különféle üdítők és szeszesitalok csomagolásának a kötelező visszaváltását az üzletekben.

Bár a fogyasztói szokások változnak, még mindig a virsli az egyik legkedveltebb étel szilveszterkor.

Meghallgatom

Év végére 6 százalék körüli szintre csökkenhet az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács keddi ülése után. A testület 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. Sikeres dezinflációs időszakban van Magyarország - értékelt a jegybank a 2023-as év utolsó inflációs jelentésének bemutatásán. Több száz mázsa halat szállítanak decemberben naponta az üzletekbe a Hortobágyi Halgazdaságból, az ország legnagyobb pontytermelő gazdaságából. Még mindig a zselés a legkedveltebb szaloncukor a magyarok körében. A hazai éves pezsgőfogyasztás 60 százaléka esik a karácsonyi és szilveszteri időszakra Magyarországon.

Meghallgatom

Az idei erőteljes fékezés után 2024-ben már lassú kilábalás indulhat a lakáspiacon. Az Európai Unió 2040-ig fokozatosan kivezetné a fosszilis tüzelésű kazánokat a háztartásokból. Egyelőre úgy tűnik, még sem vetik be schengeni csatlakozásuk megsürgetésére a bolgárok a gázadót. "Budapesti Mobilitási Terv 2030" program gépjárműforgalmat egyoldalúan korlátozó módosításainak felfüggesztését kéri nyolc szakmai szervezet és köztestület közös állásfoglalásában. A főváros értetlenül áll a felvetés előtt.

Meghallgatom

December 11-én indul a mainál jóval egyszerűbb és gyorsabb azonnali online értékpapírszámla-nyitás lehetősége - jelentette be a pénzügyminiszter a Magyar Államkincstár elnökével tartott közös sajtótájékoztatón. December 7-től átalakította a kormány a gazdasági döntéshozatal szerkezetét. "Német gazdaságpolitikai thriller" címen közöl véleménycikket a Magyar Nemzet Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől. Jelentősen meghaladja a tavaly októberit, számottevően elmarad viszont a 2022 áprilisában mért értéktől a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének októberi konjunktúramutatója. Októberben sem talált magára a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Profession.hu friss kutatása szerint az idei 15 százalék után jövőre 12 százalékos béremelést terveznek a cégek 2024-ben.

Meghallgatom
×
×
×