eur:
393.49
usd:
363.09
bux:
66080.19
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor

Szigma – a holnap világa magazin

Az InfoRádió tudományos magazinműsora a legfrissebb kutatási eredményekkel, felfedezésekkel, szakértőkkel és tudósokkal – első kézből.

A magazin szakmai támogatója a HUN-REN és a Magyar Tudományos Akadémia.

Adás: kedd, 19.00

A Szigma, a holnap világa 2024. február 27-i adásában interjút hallhatnak az izlandi vulkánkitörésekről Harangi Szabolcs vulkanológussal, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójával, az MTA levelező tagjával; a magyarországi sasleltár eredményeiről Orbán Zoltánnal, az MME szóvivőjével, valamint a prosztatarák kezelésének legújabb eredményeiről Tenke Péterrel, az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központjának és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztályának vezetőjével, az MTA doktorával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. február 20-i adásában interjút hallhatnak a NASA visszatéréséről a Holdra Kiss László csillagásszal, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA rendes tagjával; valamint a "Miért rendkívül sokfélék a lizoszómák" MTA Lendület Kutatócsoport munkájáról és a lizoszómák fontosságáról Juhász Gáborral, a HUN-REN SZBK kutatócsoport vezetőjével.

Meghallgatom

Interjút hallhatnak az emlékek torzulását vizsgáló MTA Lendület Emlékezés Beszélgetésekben kutatócsoport munkájáról a kutatócsoport vezetőjével, Király Ildikó egyetemi tanárral, az ELTE Babalabor vezetőjével; valamint egy évtizedekre szóló riasztó fagykár jóslatról Kovács Erikkel, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. február 6-i adásában interjút hallhatnak a szilárdtestbeli ponthiba-kvantumbitek fejlesztéséről a témával foglalkozó MTA Lendület kutatócsoport vezetőjével, Gali Ádámmal, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont csoportvezető fizikusával; a talajművelés és az Alföldre hulló csapadékmennyiség összefüggéséről Tímás Gáborral, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetőjével; valamint a a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatásáról a koronavírus súlyossága és a genetikai sajátosságok összefüggéséről Kovács L. Gáborral, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. január 30-i adásában meghallgathatják Kiss Viktória, a HUN-REN BTK Régészeti Intézet tudományos főmunkatársának a régészet legújabb eszközeiről a diákoknak az MTA Alumni Programban tartott előadását; valamint interjút hallhatnak Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjével a magyarországi kertek póknépességéről.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. január 23-ai adásában interjút hallhatnak a Holdon leszállt japán szondáról és a Németország területén becsapódott meteoritról Kiss László csillagásszal, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA rendes tagjával; valamint az év lepkefajáról, a közönséges medvelepkéről Orbán Zoltánnal, az MME szóvivőjével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. január 16-ai adásában interjút hallhatnak a bombatölcsérekben kialakult kis tavak vizsgálatáról Barta Barbarával, a HUN-REN ÖK kutatásvezetőjével; az áramtermelésre alkalmas zöldalgákról Tóth Szilviával, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézet munkatársával; a kettéosztott máj transzplantációjáról Piros Lászlóval, a Semmelweis Egyetem docensével; valamint összeállítást hallhatnak a hangrobbanás nélküli hangsebességet elérő új amerikai repülőgépről.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. január 9-ei adásában interjút hallhatnak a nemrég alakult Demencia Társadalmi Tanácsról Erőss Lóránd idegsebész, ideggyógyásszal; a beporzók élőhelyeinek helyreállítását célzó nemzetközi programról Piross Sándorral, a HUN-REN ÖK tudományos munkatársával; a 2024-es év időjárás előrejelzéséről Kovács Erikkel, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával; valamint az 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületről a szóvivővel, Orbán Zoltánnal.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa első 2024-es adásában visszatekintünk 2023 leglátványosabb magyar tudományos sikereire: Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjaira.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. december 19-i adásában interjút hallhatnak a kitört izlandi vulkánról Harangi Szabolccsal, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójával; valamint meghallgathatják Csiba László neurológus, az MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika professzorának a magas vérnyomásról az MTA Magyar Tudományünnepen elhangzott előadását.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. december 12-i adásában összeállítást hallhatnak Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díj átvételéről, interjút hallhatnak az egyforma családnevűek társadalmi státuszának változásáról Pető Ritával, a HUN-REN KRTK munkatársával, valamint a kutyák érzékenységéről a jutalomfalat minőségére Ujfalussy Dorottyával, az ELTE Etológiai Tanszék tudományos munkatársával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. december 5-ei adásában interjút hallhatnak egy ritka bolygórendszer feltérképezéséről Kiss László csillagásszal, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA rendes tagjával; az Etna kitöréséről és az izlandi vulkán ki nem töréséről Harangi Szabolccsal, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójával, az MTA levelező tagjával; valamint egy mezőgazdasági műveléstől megmenekült magyar régészeti lelőhelyről Virágos Gáborral, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettesével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. november 28-ai adásában interjút hallhatnak az MTA Lendület Nagyteljesítményű kompozit fémhabok kutatócsoport vezetőjével, Orbulov Imre Norberttel, a BME GPK dékánjával; a folyók ártereinek átalakulásáról Erős Tiborral, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatójával; valamint Kiss Lászlóval, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA rendes tagjával a Szaturnusz eltűnő gyűrűjéről.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. november 21-ei adásában részletet hallhatnak Vicsek Lilla, a BCE Társadalom- és Politikatudományi Intézet Szociológia Tanszék egyetemi docensének Vajon elveszi-e a ChatGPT a munkákat? című, a Magyar Tudomány Ünnep programsorozatban elhangzott előadásából, valamint meghallgathatják N. Rózsa Erzsébet, az NKE tanárának A változó világrend elméleti és regionális megközelítésben című programban a közel-kelet helyzetével foglalkozó előadásának szerkesztett változatát.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. november 14-ei adásában Szegedy Balázs matematikus az MTA Magyar Tudomány Ünnepén a Mesterséges Intelligenciáról tartott előadásának szerkesztett változatát hallgathatják meg.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. november 7-ei adásában az MTA Magyar Tudomány Ünnepének egyik első idei előadásának szerkesztett változatát hallgathatják meg. Milbacher Róbert író, irodalomtörténész a Petőfi Sándor körüli legendákról beszélt.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. október 31-ei adásában interjút hallhatnak a most kezdődő Magyar Tudomány Ünnepéről Simon Tamással, az MTA kommunikációs főosztályvezetőjével; a tavak modellezéses vizsgálatáról Vad Csabával, a HUN-REN ÖK Vízi Ökológiai Intézet tudományos munkatársával; és a meglévő gyógyszerek innovatív hasznosításáról Mátyus Péter gyógyszerkutatással foglalkozó kutató professzorral, az MTA doktorával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. október 24-ei adásában interjút hallhatnak a látás visszaadásán dolgozó Roska Botond neurobiológussal, valamint egyik magyarországi segítőjével, Rózsa Balázs fizikussal, aki csapatával a kutatásokhoz kifejlesztette a világ leggyorsabb mikroszkópját.

Meghallgatom

Interjút hallhatnak a repülési flatter-jelenség kiküszöbölésének magyar módszeréről Takarics Bélával, a HUN-REN SZTAKI tudományos főmunkatársával, az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének váratlan tudományos eredményeiről Kiss László csillagásszal, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA doktorával, valamint a finn légkörben is megjelent szaharai porról Varga Györggyel, a HUN-REN CSFK tudományos főmunkatársával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2023. október 10-ei adásában interjút hallhatnak a friss Nobel-díjas fizikussal, Krausz Ferenccel; a két idei magyar Nobel-díj jelentőségéről Gulyás Balázzsal, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat igazgatójával; valamint az idei kémiai Nobel-díjasokról és munkájukról Horváth Dezsővel, a Szegedi Tudományegyetem dékánjával.

Meghallgatom
×
×
×