eur:
385.38
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Pexels.com

Gondban lesz a YouTube-bal, ha ilyen mobilja van

A régebbi androidos készülékek gyorsabban merülnek majd a YouTube újítása után.

Miközben a YouTube-on terjednek a sokkal jobb minőségű 4K-s videók, az azoknak a megjelenítését szolgáló programok is változnak. A hvg.hu ír arról, hogy ezek a videófájlok tömörítését és kibontását végző úgynevezett kodekeknél az eddig használatos H264 helyét egyre inkább átveszi az AV1.

Ez azért fontos, mert ugyan sokkal szebb képet kap a felhasználó általa, de az Android 2024 márciusi frissítése (Google Play System Update) óta lesznek olyan régebbi készülékek, amelyek megsínylik ezt a változást. Az Android 12-nél korábbi szoftverrel működő és hardveresen gyengébb készülékek akkumulátora ugyanis lényegesen gyorsabban merül majd.

Ennek technikai háttere, hogy a régebbi készülékek szoftveresen dekódolják a videókat, az eddigi hardveres megoldás helyett – ez pedig nagyobb terhelést jelent, ami az akkumulátort is jobban meríti.

A pozitív oldalon azonban – a szebb videók mellett – az is üdvözlendő, hogy az AV1-kodek kevesebb mobiladatot használ, így a nem korlátlan adatcsomaggal rendelkező felhasználók több videót nézhetnek.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×