eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Hospital corridor with gurneys and bed trolleys
Nyitókép: Getty Images/tirc83

Van egy "kór", amit képtelenek a hazai kórházak kezelni

Újabb 12 milliárd forinttal emelkedett az egészségügyi intézmények tartozásállománya.

Március végén a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján megjelent friss adatok szerint a kórházak adóssága 90,8 milliárd forint volt. Az államkincstár felé elszámolási kötelezettséggel nem rendelkező orvosegyetemekkel együtt a kintlévőség meghaladja a 116 milliárd forintot is – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az economx.hu-nak. Egy hónappal korábban februárban 104 milliárd forintot görgettek maguk előtt az intézmények.

A négy orvosegyetem adóssága egy hónap alatt 5,6 milliárd forinttal, 25 milliárd forintra nőtt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézményeknél pedig 6,3 milliárd forinttal emelkedett az adósság. A múlt évet terhelő, de év vége után kiszámlázott közműszámlák mostanra kifutottak, jelenleg már nem az intézmények, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kapja a csekkeket. Ezért lehet az, hogy az OKFŐ intézményeiben csak 6,3 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen számlák végösszege, a februári 16 milliárd forint és a januári 15 milliárd forint emelkedés után.

Egy április közepén megjelent kormányrendelet szerint 63,4 milliárd forint jut a kórházak adósságrendezésre. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, valamint a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok a 2024. február 29. napján fennálló, lejárt tartozásállományuk alapján részesülnek a központi működési támogatásból. Az adósságokat május 31-ig kell az közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak rendezniük. A működési támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatók részére.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×