eur:
393.5
usd:
363.05
bux:
66080.19
2024. február 29. csütörtök Elemér
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított térségi irodájának átadásán Esztergomban 2023. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Navracsics Tibor fontos megállapítást tett az uniós pénzekről

Az elmúlt időszakban a környezeti és energiahatékonysági programokra fordított csaknem 1400 milliárd forint összegű fejlesztési forrás nemcsak Magyarország számára hasznos, hanem az egész Európai Uniót versenyképesebbé teszi - mondta a területfejlesztési miniszter Kecskeméten.

Navracsics Tibor a Környezet és energiahatékonyság operatív program (Kehop) záróeseményén azt mondta, "sikeres az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti együttműködés", és megemlítette, hogy Magyarország a 2014-2020-as időszak végleges zárásakor "az európai uniós forrásokat legjobban hasznosító európai uniós tagállamok között foglal majd helyet".

Azt mondta:

"az európai adófizetők pénze jól hasznosul Magyarországon",

hiszen nemcsak a települések újulnak meg és az egyes régiók kapnak új esélyt, illetve nemcsak a vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok lesznek gazdagabbak, hanem az egész ország, az egész nemzet, és így összességében az Európai Unió is".

Navracsics Tibor szerint a megvalósult, jövőre fordított beruházások a Magyarországon élő polgárok életét teszik élhetőbbé, emelik magasabb színvonalra.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter arról beszélt, hogy a kormány sikerrel járt, amikor átalakítva a gazdasági szabályozás egész rendszerét "kitört a válságból, és létrehozott egy növekedésre kész, munkaalapú gazdaságot".

Ehhez szorosan kapcsolódott az a döntés is, hogy az uniós források döntő hányadát elsősorban a magyar gazdaság megerősítésére kell fordítani, mert a gazdasági teljesítmény emelkedése teremti meg az alapot társadalompolitikai célok megvalósításához - tette hozzá.

Lantos Csaba ismertette, hogy kifejezetten energiahatékonysági, épületenergetikai korszerűsítésekre, a zöldenergia hasznosítás fokozására mintegy 2200 pályázat érkezett be, amelyeknek nagyjából a fele részesült, összesen több mint 400 milliárd forint támogatásban. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy

a Kehop jóvoltából további 362 megawatt megújulóenergia-kapacitás létesült,

a középületek primerenergia-fogyasztása évente csaknem 400 millió kilowattórával, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 432 ezer tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkent - sorolta.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a záróesemény helyszínéül szolgáló 10 milliárd forint összegű beruházásban - Kehopból nyújtott támogatással - megépült a kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. biomassza-fűtőműjének méltó párja az MVM Zöld Generáció szintén 10 milliárd forintból kialakított kecskeméti naperőműparkja. Felidézte: Bács-Kiskun vármegye székhelyén Kehop-forrásból számos intézmény gazdagodott napelemes rendszerekkel vagy esett át energetikai korszerűsítésen. A kecskeméti projektek megvalósítását több mint 18 milliárd forint Kehop-támogatás segítette.

Lantos Csaba hangsúlyozta:

Magyarország 1990-hez képest már most 37 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki.

Emlékeztetett, hogy január közepén megnyílik a családok számára a 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia plusz program, amely révén a háztartások modern napelemes rendszerek telepítéséhez kaphatnak költségeik kétharmadát fedező, vissza nem térítendő támogatást legfeljebb 5 millió forint értékben. A hazai vállalkozások részére pedig a közelmúltban írtak ki egy 62 milliárd forint összértékű pályázatot Metároló program néven.

A magyar kormány arra számít, hogy ezzel a segítséggel a jelenleg mindössze 20 megawattos hazai ipari zöldenergia tárolói kapacitás 2026 tavaszáig a hússzorosára, mintegy 440 megawattra nő - tette hozzá Lantos Csaba.

Címlapról ajánljuk

The New York Times: a CIA 12 titkos kémbázist épített ki Ukrajnában

Titkos kémbázisokat hoztak létre Ukrajnában az orosz határ közelében az amerikai CIA segítségével – ez derült ki egy amerikai lapban megjelent tényfeltáró projektből. Az anyag szerint ezeket a létesítményeket jóval a háború kezdete előtt kezdték el építeni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Elromlott a hangulat, mínuszban zárt Amerika

Elromlott a hangulat, mínuszban zárt Amerika

Az elmúlt napokban vegyes mozgások jellemezték a tőzsdéket, az indexek szintjén csak kisebb elmozdulásokat lehetett látni. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a holnap érkező amerikai PCE inflációs adat előtt, ami a Fed kedvelt inflációs mutatója és várhatóan irányt adhat majd a piacnak. Ma úgy tűnik, hogy inkább a kockázatkerülés a jellemző a nemzetközi piacokon, a Ázsiában is estek a tőzsdék, és délutánra Európában is elromlott a hangulat azzal párhuzamosan, hogy az amerikai tőzsdék is lejjebb kerültek. A magyar piac ma szembe ment a rossz nemzetközi hangulattal, köszönhetően a blue chipek erősödésének.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×